Προσθέστε το vresdelivery.gr στα αγαπημένα Διαβάστε τους όρους χρήσης της σελίδας Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα Τρόποι για να επικοινωνήστε μαζί μας Τρόποι προβολής στο Vres Delivery
 
 
 
 
 

     
Σάντουιτς με... φαντασία

Τι είναι γρήγορο, εύκολο, σχεδόν παρεξηγημένο, έχει πλούσια ιστορία και μπορεί να γίνει gourmet με λίγη φαντασία; Μα φυσικά το σάντουιτς (sandwich). Και από μια τέτοια ιστορία είναι αδύνατον να λείπει ο νονός των δύο αυτών κομματιών ψωμιού που φιλοξενούν στην αγκαλιά τους ό,τι μπορεί να επινοήσει η φαντασία.

Ο Τζον Μόντακιου, ο 4ος Κόμης του Σάντουιτς (1718-1792), υψηλότατος αξιωματούχος της βασιλικής οικογένειας και υπεύθυνος για τη διοίκηση του βασιλικού ναυτικού είχε μέγα πάθος με τη χαρτοπαιξία. Έπαιζε με τις ώρες στο κλαμπ που έδρευε στη Shakespeare Tavern και πολλές φορές δεν μπορούσε να σηκωθεί καν για να φάει κάτι. Έτσι, έλεγε στον υπηρέτη του να βάλει μεταξύ δύο ψωμιών ένα κομμάτι αλατισμένο κρέας και να του το πάει στο τραπέζι της τσόχας. Από τις συχνές παραγγελίες καλόμαθαν και οι συμπαίκτες του και όταν τους ρωτούσαν αν ήθελαν να τσιμπήσουν κάτι απαντούσαν: «The same as Sandwich». Κι έτσι, το 1762, εβαπτίσθη το σημερινό καθημερινό έδεσμα εκατομμυρίων εργένηδων, φοιτητών, μαθητών, στρατιωτών και τελειωμό δεν έχουν οι κοινωνικές ομάδες που χορταίνουν με την αφεντιά του.

Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω, στον πρώιμο Μεσαίωνα, και να πούμε ότι οι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να τρώνε τα κρεατικά, αλλά και άλλα φαγητά πάνω σε μεγάλες φέτες μπαγιάτικου ψωμιού. Και φυσικά έτρωγαν με τα χέρια. Αν δεν χόρταιναν έτρωγαν και το ψωμί. Αν ήταν εντάξει, τότε είτε έδιναν στους ζητιάνους είτε στα σκυλιά. Ιστορικοί της κουζίνας θεωρούν ότι αυτά ήταν οι πρόδρομοι του σημερινού open sandwich. Αυτά τα κομμάτια ψωμιού εξαφανίστηκαν όταν καθιερώθηκαν τα πιρούνια στο καθημερινό φαγητό.

Μία περισσότερο πρώιμη μορφή του σάντουιτς σχετίζεται με το εβραϊκό Πάσχα και τον ραβίνο Χιλέλ τον Πρεσβύτερο. Πρωτοστάτησε στην καθιέρωση ενός εθίμου: Κατά το εβραϊκό Πάσχα να φτιάχνουν ένα μείγμα από τριμμένα καρύδια και μήλα ανακατεμένα με μπαχαρικά και κρασί και να το βάζουν ανάμεσα σε δύο matzohs (άζυμος άρτος) και να το τρώνε με πικρά χόρτα. Τα άζυμα ψωμιά τρώγονται ακόμα και σήμερα μία εβδομάδα πριν από το εβραϊκό Πάσχα προς μνήμη του μαρτυρικού περάσματος των Εβραίων στην Αίγυπτο.

www.vresdelivery.gr Back
 


 
 
 
 
sitemap Ακολουθήστε μας στο linkedin.com Μάθετε τα νέα μας στο blog μας Το VresDelivery.gr στο Youtube Μάθετε τα νέα μας στο blog μας Γνωρίστε μας στο facebook Ακολουθήστε μας στο twitter rss feed Valid CSS!