Τα burgers και η ιστορία τουs
Τα burgers είναι ταυτισμένα με την Αμερικάνικη κουλτούρα και πολλές φορές η αστερόεσσα φιγουράρει ως background σε σχετικές διαφημίσεις εστιατορίων. Η «εφεύρεση» αυτού του απλού συνδυασμού του κιμά με το ψωμί ξεκινά από την χρήση του βοδινού κιμά.
Ιστορία
Γύρω στα 1200 μ.Χ. στά υψίπεδα της κεντρικής Ασίας (σημερινή Μογγολία) οι πολεμιστές του Τσενγκις Χάν «κιμαδοποίησαν» πρώτοι – εκτός πολλών άλλων που βρέθηκαν στον διάβα τους… – το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους και στη συνέχεια μετέφεραν την συνταγή αυτή στις κατεχόμενες περιοχές. Με τα χρόνια ο Ρώσοι πρόσθεσαν αυγά και κρεμμύδι στον κιμά και η συνταγή εξαπλώθηκε στην κεντρική Ευρώπη. Το μεταναστευτικό κίνημα του 19ου αιώνα οδήγησε την συνταγή και στις ΗΠΑ.
Αν και πολλοί ερίζουν για την εφεύρεση του hamburger, αυτή αποδίδεται στον Louis Lassen και στο εστιατόριο Louis Lunch στο New Haven του Connecticut. Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη ο Lassen το 1895, σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα από δυο φέτες ψημένου ψωμιού κι έτσι γεννήθηκε το σημερινό burger!
Κύρια συστατικά των burgers
Ένα σύγχρονο burger συχνά περιέχει μπιφτέκι βοδινό, κότόπουλο, γαλοπούλα και πιό σπάνια βούβαλο, βίσωνα, στρουθοκάμηλο, αρνί, ελάφι και τάρανδο. Σερβίρονται ακόμα και burgers με θαλασσινά ή και burgers για vegeterians από tofu ή σόγια. Πληθώρα συστατικών συνοδεύει τα burgers: τυρί (τσένταρ, μοτσαρέλα, swiss κ.α.), μπέϊκον, ζαμπόν, ντομάτα, σαλάτα, μανιτάρια, κρεμμύδια, τηγανητές ροδέλες από κρεμμύδι καθώς και πολλές σώς όπως κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, thousand Island ντρέσινγκ ή worcestershire σως.
Ta burgers στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η διάθεδη burgers από αλυσίδες γρήγορου φαγητού ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια περίπου με τα γηγενή Goody’s και συνεχίστηκε με την έλευση των ΜcDonalds και Wendy’s. Πιό πρόσφατα προστέθηκαν αλυσίδες που εξειδικεύονται στα burgers και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα πιό ποιοτικό και … ακριβό αποτέλεσμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα Simply Burgers, Better Burgers και Gourmet Burger Kitchen.
|